Lage rugpijn blijft langer weg als je je houding verbetert en vaker je dagelijkse oefeningen doet
Rugoefeningen in combinatie met voorlichting over houding en bewegen, beschermen tegen het krijgen van lage rugpijn. Wie regelmatig oefent en beter leert bewegen halveert ongeveer de kans op lage rugpijn.
Dat schrijven Australische en Braziliaanse onderzoekers die alle onderzoeken naar de terugkeer van lage rugpijn verzamelden, beoordeelden en samenvoegden. Hun publicatie verscheen gisteren in JAMA Internal Medicine. Andere preventiemethoden dan de combinatie van oefenen en voorlichting hielpen niet, zoals zooltjes en ruggordels (zie inzet). Het waren allemaal gerandomiseerde onderzoeken, waarbij een groep mensen die wordt beschermd is vergeleken met een soortgelijke groep die geen behandeling kreeg.
In Nederland heeft jaarlijks een op elf mensen ernstige of hardnekkige rugpijn. En ruim 40 procent heeft jaarlijks een tijdje last van zijn rug. Meestal is het rugpijn ‘zonder uitstraling’, waardoor de kans klein is dat het een hernia (beknelde zenuw uit het ruggemerg) is. De oorzaak achter meerdere dagen pijn is meestal een geïrriteerde pees of spier. Zo’n ontsteking gaat na verloop van tijd ‘vanzelf’ over. Bij de helft van de patiënten speelt de rug echter binnen een jaar opnieuw op. Maar die kans kan dus omlaag door voorlichting en oefenen – de rug sterk en beweeglijk houden.
Ruggordel, Zooltjes
Een ruggordel is een stevig korset dat de rug steun moet geven. Er zijn enkele studies waarin is gekeken of zo’n gordel beschermt tegen rugpijn. Die onderzoeken waren van slechte tot middelmatige kwaliteit. Een gordel dragen is niet beter dan géén gordel omdoen. Hetzelfde geldt voor speciale inlegzooltjes die de stand zo moeten corrigeren dat rugpijn uitblijft.
*Bron: NRC Next 12 januari 2016