Van de 16.000 onderzochte basisschool leerlingen is een kwart onvoldoende bewegingsvaardig

Geplaatst op: 22 december 2017 Van de 16.000 onderzochte basisschool leerlingen is een kwart onvoldoende bewegingsvaardig

Bij dit onderzoek wordt een parcours afgelegd door de kinderen waarbij onder meer rennen, springen en gooien getoetst worden. Dit onderzoek is gesteund vanuit de Vrije Universiteit en de Haagse Hogeschool.
Houkes, oud top judoka en een van de initiatiefnemers van het wetenschappelijk onderbouwde onderzoek, hij pleit onder meer voor meer bewegingsonderwijs, waarbij een vakdocent lichamelijke opvoeding dit gat goed zou kunnen opvullen. Hiermee worden eerder doelen bereikt om goed, gevarieerd en vooral met plezier te bewegen, iets waar de huidige kinderen de rest van hun leven profijt van zullen hebben.

Jac Orie, schaatscoach van Lotto Jumbo (o.a. Sven Kramer) observeert ook dat de motorische vaardigheden van de jeugd minder worden. Bij het testen van jonge topschaatsers ziet hij een nadelig verschil tov 15 jaar geleden, en dan hebben we het hier alleen maar over de jeugdtopsporters. Het uithoudingsvermogen en de belastbaarheid zijn hierbij achteruit gegaan. Het mindere bewegen heeft ook invloed op het mentale vlak, "lichaam en geest kunnen niet los van elkaar gezien worden, er is een constante interactie tussen die twee."
De spelervaring wordt tegenwoordig meer digitaal beleefd, zo springen de kinderen van daken en klimmen in bomen met de spelcomputers poppetje ipv in de echte buitenwereld. 

Zie voor verdere informatie: https://www.telegraaf.nl/nieuws/1464281/kinderen-klunziger

Terug naar overzicht
Cesar Therapie Terborg

Cesartherapie Terborg

H.E.M. Jansen
Hoofdstraat 18c
7061 CK Terborg
Cesar Therapie Gaanderen

Cesartherapie Gaanderen

H.F. Jansen-Kanters
Rijksweg 261
7011 DZ Gaanderen